2016-11-05 13:50
Marcus Zacco

Frottéhanddukar kommer i flera olika kvalitéer och tjocklekar. Frottéhanddukar har antingen långa eller korta fibrer. De längre fibrerna kallas för 'soft finish' och de kortare för 'hard finish'.

Det man som konsument ofta värdesätter är känslan i butik. Man tror felaktigt att desto mjukare, fluffigare och mysigare handduken är desto bättre är den. 

Sanningen är att om du vill köpa en effektiv och hållbar handduk så är mjuka handdukar de sista du vill köpa. Därför köper hotell inte in mjuka handdukar till sina gäster. De fungerar inte och har en väldigt kort livslängd. 

Det finns tre goda skäl till att undvika mjuka handdukar med soft finish.

  1. Soft finish produkter släpper mer fibrer under en längre tid, vilket gör att plagget förändrar sin kvalité nästintill omedelbart.
  2. Långa fibrer suger upp vätska sämre än korta fibrer. Det är änden av den avklippta öglan som suger upp vätska mellan fibrerna. Att fiberna är långa gör att man måste skrapa av sig fukten istället för att handduken ska göra jobbet åt dig.
  3. De långa fibrerna torkar ihop till kluster av fibrer, och det gör att uppsugningsförmågan blir nästintill obefintlig. Vad som började som en fluffig handduk leder i snart till hård och knottrig handduk utan uppsugningsförmåga.

Med en handduk med hard finish har du istället en handduk som redan är kortsnaggad och där fibrerna inte är långa nog att klumpa ihop. Alla fibrerna är öppna emot huden eller ytan som man avser att torka.

Vet dock med dig att handdukar med hard finish är strävare mot kroppen och har inte samma fluffiga myskänsla. Men om du avser att ha en handduk att torka dig med, så köp en handduk med hard finish.

Om du söker efter ett mysigt plagg att vira runt dig tex efter bastun, välj då en frottébadrock eller ett badlakan 100x150 cm med soft finish (Vi säljer ej dessa).

Upptäck fördelarna med stardkant

Allt om våra handdukar

Köptips för handdukar