2016-11-04 14:03
Marcus Zacco

Det är en väsentlig skillnad på frottéhanddukar som finns på hotell och de som finns i detaljhandeln.

Hotellen värdesätter känslan, livslängd, kvalité och funktion när det kommer till frottéhanddukarna.

Handdukarna består av 100% bomull. De är av frotté, vilket är en speciell vävteknik som används för att skapa en textilprodukt som suger åt sig vätska och känns skön på kroppen.

Hard finish vs Soft Finish

Hotellen använder sig allra oftast av frotté med 'hard finish', medan detaljhandelns lyxigare handdukar har en 'soft finish'. Hard finish är i stort sett kortsnaggade frottéöglor medan soft är av längre öglor. I stort sett betyder det att desto längre öglorna är desto fluffigare är handduken i affären.

Man kan som konsument tro att fluffigare är bättre eftersom den till synes är mjukare mot huden, men om du värdesätter livslängd och funktion så bör man undvika handdukar med 'soft finish'. 

Tre goda skäl att undvika handdukar med soft finish

Frottéhanddukar med soft finish förlorar mycket fibrer, håller kortare tid och har nästintill ingen uppsugningsförmåga.

Frottébadrockar ska ha "soft finish". De ska kännas sköna mot kroppen, men de ska inte ta upp fukten från kroppen. Ingen vill ha på sig en blöt badrock. 

Funktionella handdukar ska bestå av korta fibrer med 'hard finish'. Då släpper de mindre fibrer, håller mycket längre och fungerar under en lång tid. 

Stardkant ger dig extra lång livstid

Förutom de korta fibrerna släpper mindre bomull så finns den ytterligare en egenskap som förlänger livslängden på hotellhanddukar. När du får hem dessa handdukar och inspekterar dem så ser du att de har ingen fåll på längden. Kanten är vävd, vilket benämns som stardkant.

Man kan endast få en stardkant om vävmaskinen är inställd på precis den bredden. Stardkanten gör två viktiga saker.

  1. Den säkerställer kvalité. När du har en stardkant så vet du tyget är avsedd för att vara en handduk, istället för att någon köpte en billigt parti med frotté och sydde upp handdukar från det.
  2. Du får en längre livslängd. Det är bomullståden som håller ihop fållen på längden som är den svagaste punkten på en handduk. När den tråden går av så "rivs" handduken isär på bredden. Med vävd kant så kan det inte inträffa.

Köp alltid helst handdukar med stardkant för du vet att är avsedda att vara handdukar.